Blog

Milyen gyermekülést vásároljak?

Milyen gyermekülést vásároljak?

Nem túlzás azt mondani, hogy a biztonsági gyermekülés kiválasztása nem egyszerű feladat. Ahhoz, hogy az igényeidnek megfelelő autósülést válaszd, mérlegelned kell sok szempontot.

Minden szülő számára a gyermeke egészsége és biztonsága a legfontosabb. Manapság az autó a mindennapi élet vele járója, így az autós utazások nélkülözhetetlen kelléke a biztonsági gyermekülés. Valamint annak helyes használata.

Anno a 2000 -es évek elején még Kis Polskiban utaztam Anyukámmal és akkoriban az autósüléseket csak az autó biztonsági övével lehetett rögzíteni, azóta hatalmas technológiai fejlődés történt.

Autósülés vásárlása előtt biztosan ismerősen csengenek az alábbi szavak: dönthető, újszülött kortól, súlycsoport, korcsoport, ISOFIX, biztonsági övvel köthető, ADAC teszt, menetiránnyal háttal/ megegyezően, 360 fokban fordítható.

A jó, biztonságos gyermekülések nem olcsók, de törekszünk pénztárcabarát, ár -érték arányban kedvező termékeket árusítani. Természetesen az exkluzív, ADAC teszttel rendelkező, prémiumkategóriás Besafe és Maxi-Cosi gyermekülések mellett.

Jelenleg Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében legalább 3 éves korig és  135-cm -ig kötelező  de 150 cm-ig ajánlott a biztonsági gyermekülés használata.

Autóbalesetek sajnos nap mint nap megtörténnek, akár szabálykövető, vétlen félként is könnyen megtörténik a gond.

Gyakran halljuk azt a kérdést, hogy érdemes-e új autósülést venni vagy elegendő másod/harmadkézből. A válaszunk egyértelmű igen. Legalább autósülésből érdemes újat venni, mert a másod-, harmadkézből vásárolt autósülésen lehetnek olyan szemmel nem látható hajszálrepedések, melyek így nem töltik be a gyártó által garantált biztonsági funkciókat.

Továbbá egy autósülést az ember nemcsak pár hónapra, hanem kor-,súlycsoportokon átívelő időszakra vesz. Figyelembe véve a gyermek testmagasságát és biztonságát is.

Találkoztunk már olyan autósüléssel, amely bár alsókategóriás volt és a harmadik gyermeket szolgálta ki, de azon már látszódtak a használatból eredő sérülések, karcok. Továbbá a biztonságérzete is csökkenhet, hiszen nem tudhatjuk, hogy nincsenek-e rajta pl. hajszálrepedések az ülésen (mert esetleg leejtették), ami nagy mértékben csökkenti biztonságos mivoltát.

Ha úgy érzed, hogy elvesztél, ne izgulj! Segítünk, hogy a gyermeked korának és súlycsoportjának megfelelőt vásárold meg és milyen szempontokat ne hagyj figyelmen kívül.

 

  1. Talán a legfontosabb az Európai Unióban érvényben lévő szabványok.

Csak olyan gyermekülést válassz, amely megfelel az ECE R44, valamint ECE-R 129.(a továbbiakban i-Size) szabványnak. A két szabvány jelenleg párhuzamosan él egymás mellett, de a legfontosabb különbségeket kiemeljük. Az ECE R44 szabvány testsúly alapján osztályozza az autósüléseket, és 9 kg-tól már menetiránnyal megegyezően is be lehet kötni a gyermeket, az i-Size előírásokat betartva az autósülés osztályozása testmagasság alapján történik és 15 hónapos korig menetiránnyal háttal szükséges bekötni a gyermeket. Talán a legfontosabb különbség, hogy a korábbi szabvány töréstesztje menetiránnyal háttal és megegyezően történt, míg az i-Size biztonsági ülések töréstesztje oldalirányból is megtörtént.

 Sokszor kapjuk a kérdést, hogy segítünk -e bekötni az ülést az autóba. Természetesen segítünk. Több, mint 25 év szakmai tapasztalattal a hátunk mögött, néha nekünk is problémákat okoz a bekötés, hiszen ahányféle, annyi bekötési mód van. Azoknál az autósüléseknél, amelyeket csak biztonsági övvel tudunk rögzíteni, fennáll az esélye, hogy sajnos nem helyesen, az utasításnak megfelelően köti be a szülő. Az ISOFIX bekötést az i-Size szabvány már kötelezővé teszi, ezzel csökkentve a technikai hibák kialakulását.

  1. Gyerekülés méretek

Az autósülés kiválasztását leginkább a megfelelő futócipő-kiválasztásához tudjuk hasonlítani. Hiszen a cipő is akkor kényelmes, ha passzol mindenben a lábunkra. Így az autósülés vagy a bébihordozó is abban az esetben nyújtja a legnagyobb biztonságot és kényelmet, ha a gyermeked súly, korcsoportjának és az i-Size szabvány alapján testmagasságának megfelelőt választod.

 

  • Több korcsoportnak megfelelő ülések

Nevéből értetődően ezek több korosztályt ölelnek magában, így akár születéstől egészen kisiskolás korig használhatók.

Kínáljuk az alábbiakat:

- 40-150 cm - ig https://kengurubababolt.hu/I-Size-40-150-cm

 

  • Menetiránnyal háttal töténő bekötés

Újszülött kortól az alábbi kategóriák vannak akár bébihordozó, akár biztonsági gyermekülés tekintetében. Egy újszülött izomzata még rendkívül gyenge, így a legbiztonságosabb, ha menetiránnyal háttal utazik a gyermek, hiszen így védhető leginkább a gyermek gerince.  Mivel a gyermek fej tömege jóval nagyobb, mint a gyermek testsúlya maga, ezért így biztosítható legbiztonságosabban a gyermek utazása autós utazás alkalmával.

- 0-15 hó esetén nézd meg ezt: https://kengurubababolt.hu/Maxi-Cosi-Pearl-360-Pro-SlideTech-gyerekules Ne felejtsd el hozzá a talpat: https://kengurubababolt.hu/Maxi-Cosi-Familyfix-360-Pro-SlideTech-i-Size-rogzi

- 40-87 cm testmagasság esetén, egy igazán pénztárcabarát terméket javaslunk: https://kengurubababolt.hu/Cangaroo-Macan-hordozo-i-size-fekete

- Vagy pedig a 3. alkategória a 0-13 kg. https://kengurubababolt.hu/Chipolino-Camea-autoshordozo-0-13kg-adapter-Anthra

 

  • Gyerekülés kisgyermekeknek

Általánosságban elmondható, hogy 5 pontos biztonsági övvel tudod rögzíteni a babát. Na de kinek és mit ajánlunk? Ahogy nő a gyerkőc, testtartása is stabilabb, ekként már menetiránynak megfelelően is be tudjátok rakni őt. Tapasztalataink és visszajelzéseteket alapján a gyermek menetiránnyal háttal kb. másfél éves koráig utazik biztonságosan és kényelmesen.

A fent megjelölt kategóriáknál megemlítendő még az autósülések dönthetősége is. Ami alatt azt értjük, hogy a gyermek az autósülés dönthetőségnek köszönhetően tud félig fekvő vagy ülő pozíciót felvenni.

Természetesen a fenti üléscsoportok esetén nélkülözhetetlen a dönthetőség, míg a lenti üléstípusnál mind a gyermek magasságára, súlyára tekintettel már nem szükséges, bár kényelmi szempontok miatt javasolt. Hiszen a biztonságos utazás így is garantált.

 

  • Gyermekülés gyermekeknek

Itt már nem feltétlen van belső biztonsági öv, csak az autó biztonsági öve, valamint adott esetben az ISOFIX rögzítés nyújt védelmet.

  1. Helyvizsgálat

Persze a fenti kategóriák mellett elengedhetetlen annak vizsgálata, hogy az autóban mekkora hely áll rendelkezésre, van-e tesó és így még egy biztonsági gyermekülésnek el kell férni (szélesebb-keskenyebb autósülés).

Figyelj arra és alaposan győződj meg, hogy a kinézett ülés stabilan rögzíthető az autódba, tehát fontos csekkolni az autósülés helyigényét.

  1. Mi az az ISOFIX?

Már fentebb említésre került az ISOFIX. Ennek lényege, hogy ez már az újabb típusú autókba gyárilag vannak beszerelve. Az ISOFIX egy rögzítő pont tulajdonképpen.

E ponthoz tudjátok az ISOFIX kompatibilis üléseket berögzíteni. Tudtátok, hogy ezt a technológiát a ‘90-es évek végén a Britax -Römer fejlesztette ki?

+1 ötlet: autósülés vásárlása előtt nézz utána, hogy az autó ISOFIX kompatibilis -e.

+1 tipp: ahhoz, hogy a gyerek ne csak a rövid, hanem a hosszabb autóutakat is élvezze, hozzátok el magatokkal, hogy a kiválasztott biztonsági autósülésbe be tudjátok próbálni, így rögtön kiderül, hogy megfelel-e testmagasságának és súlycsoportjának. 

  1. Anyag

Nem elhanyagolható szempont az autósülés anyaga sem. Főleg a nyári melegben. Így a legjobb, ha olyan ülést vásároltok, ami légáteresztő. A legtöbb gyártó poliészter anyaggal dolgozik, amely nemcsak légáteresztő, hanem könnyen mosható/tisztítható. Ha mosni szeretnéd, feltétlen kövesd a mosási útmutatót, hogy a huzat ne sérüljön a nem megfelelő mosás miatt.

+1 ötlet: érdemes levideózni, ha leveszed a huzatot, hogy később megkönnyítse a visszaszerelést.

  1. ADAC

Te hallottál már az ADAC tesztről? Az ADAC egy mozaikszó, amely magyarul Német Autóklub, németül pedig Allgemeiner Deutscher Automobil Klub. Eszerint az autósüléseket jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján az alábbi szempontok szerint vizsgálja: - Biztonság, - Összeszerelhetőség, - Használhatóság, - Egészségre káros anyagok, - Tisztíthatóság. Természetesen az ADAC nemcsak az autósülések minőségét, hanem a gumikat is vizsgálja. Az, hogy mely autósülések rendelkeznek ADAC teszttel a gyártók döntik el, hogy beküldik -e vizsgálatra, tehát a lényeg, hogy nem kötelező.

 Fontos, hogy a minél alacsonyabb pontszámot elért ülések eredménye a jobb. A leírásokban minden autósülésnél feltüntetjük, ha az ülés rendelkezik ADAC teszttel. Bár van arra lehetőség is, hogy a kinézett ülést itt csekkold: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/ausstattung-technik-zubehoer/kindersitze/kindersitztest/

A hatályos jogszabályok értelmében autós biztonsági gyermekülést a taxi feliratú és rendeltetésének megfelelően használt autókba nem kell használni. Ilyenkor javasolják, hogy a szülő ölébe üljön a gyermek és közös biztonsági övet használjanak. Véleményünk szerint ez csak városi legenda, hiszen nem biztonságos. Egy esetleges ütközés, baleset esetén a gyermek gerince könnyen megsérülhet, a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy éppen Te okozod neki ezt.

Összefoglalóan a fent elmondottakat, az autós ülés biztonsági gyermekülés nélkül nem biztonságos és nem felel meg a jogszabályoknak. Egy autós biztonsági gyermekülés kiválasztása nem egyszerű feladat, de ebben próbálunk mi a segítségedre lenni, közel 30 éves szakmai tapasztalattal. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nem elegendő a fenti szempontok mentén kiválasztott gyermekülés a biztonsághoz, hanem szükség van Rád is. Hiszen amennyiben nem a biztonsági és használati előírásoknak megfelelően használod, nem tudja nyújtani a 100 %-os védelmet.

A fenti blog írása a jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések és a közel 30 év szakmai tapasztalat alapján készült. Kizárólag a szerző álláspontját tükrözi, arra sem bírósági, sem hatósági eljárás és rendőri intézkedés során hivatkozni nem lehet.